Wino uwielbiane jest przez wielu ludzi w Polsce i na całym świecie, dlatego często gości na stołach podczas imprez. Historia tego trunku rozpoczęła się w czasach starożytnych, w bliskich okolicach Kaukazu. Dlatego też jest jednym ze stałych elementów cywilizacji, w końcu wino odgrywało rolę w kolejnych potężnych mocarstwach i imperiach. Obecnie serwuje się je na każdej uroczystości rodzinnej, czy w gronie przyjaciół i znajomych. Pasuje do wielu dań, można je kupić w każdym sklepie, serwują je wszystkie restauracje – jest zatem powszechne.
Rodzaje win w sklepach
Odwiedzając jakikolwiek sklep z winami Warszawa można doznać szoku, ile gatunków jest dostępnych – białe, czerwone, różowe, deserowe, musujące. Trudno zdecydować się na jedno, tym bardziej, że każdy gust w tym zakresie jest inny. Każde wino powstaje w wyniku fermentacji owoców, w tym przypadku winogron – stąd wzięła się zresztą nazwa. Różnorodność dostępnych rodzajów win jest uzasadniona, ponieważ wynika z dużego wyboru szczepów winogron. Zgodnie z ogólną zasadą wyróżnia się między innymi wino białe, każdy sklep z winami warszawa jest w nie zaopatrzony, powstaje z jasnych odmian winogron. Takie wino występuje w odsłonie wytrawnej, półwytrawnej oraz słodkiej, doskonale pasuje do dań z rybami i drobiem w rolach głównych. Dobrze komponuje się również z owocami morza. Generalnie, do tłustych potraw powinno być podawane wino wytrawne, które podkreśli takie dania i wydobędzie z nich wszystko, co najlepsze. Sklep z winami Warszawa musi mieć również na swoich półkach wino czerwone, powstaje z winogron o wiadomej barwie. Podczas fermentacji uwalniany jest odpowiedni odcień, od rubinowego, poprzez purpurowy, a kończąc na czarno-czerwonym. Taki trunek idealnie komponuje się z dość ciężkimi potrawami, mocno przyprawionymi. Wino czerwone, zwłaszcza długo leżakujące, powinno zostać przed podaniem otwarte, wystarczy odstęp 30 minut.
Jak powinien być wyposażony sklep z winami?
Profesjonalny, wysokiej klasy sklep z winami Warszawy musi się wyróżniać na tle konkurencji, co wynika z najlepszej jakości oferowanych win. Nie może w nim zabraknąć różowego trunku, które powstaje w drodze zabarwienie skórek czerwonych winogron. W tym przypadku, podobnie jak w winach czerwonych, występują różne odcienie różu, najczęściej mają półsłodki smak. Są one idealne do gaszenia pragnienia, zwłaszcza latem, kiedy najlepszą wersją jest schłodzony alkohol. Kolejnym rodzajem, który musi znaleźć się w wysokiej klasy sklepie z winami jest wino deserowe, które wytwarza się w drodze fermentacji bardzo dojrzałych owoców – winogron, niektóre mogą być nawet przejrzałe, co nie stanowi żadnego problemu. Z uwagi na konsystencję, jaką się uzyskuje, najlepiej komponuje się z deserami, na co wskazuje zresztą sama nazwa. Czasami samo w sobie jest uznawane za deser podawany po bardzo pożywnym posiłku. Ostatnim rodzajem wina jest musujące, którego ojczyzną jest piękna Francja. Zasadniczo wyróżnia się dwa rodzaje takiego wina – słodkie oraz wytrawne.